Geluidforum.nl forum index
 Adverteerders 


 FAQFAQ   ZOEKENZOEKEN   GebruikersGebruikers   Registreer (NIET verplicht!)Registreer (NIET verplicht!)   ProfielProfiel   InloggenInloggen

nieuwe opname/repetitieruimte in mijn tuin advies gevraagd!

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Geluidforum.nl forum index -> In het huis
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Jeroen Kiewiet2
Gast





BerichtGeplaatst: Zo Mei 06, 2012 11:37 pm    Onderwerp: nieuwe opname/repetitieruimte in mijn tuin advies gevraagd! Reageer met quote

Hallo Allemaal,

Ik ben al weken diverse fora aan het lezen om tot een goede keuze te komen voor het ontwerp van mijn nieuwe ruimte. Daarnaast heb ik ook verschillende boeken gelezen over het bouwen van opnamestudio's.

Maar het blijft toch echt lastig om zonder ervaring dit allemaal toe te passen op mijn eigen situatie. Zodoende vraag ik via dit forum een beetje hulp. (alvast heel veel dank!)

Op dit moment staat er een schuur van 2,3 bij 5 meter. De voorgevel wil ik weghalen en er vervolgens een ruimte van: 4,64 diep, 5 meter breed en 3 meter hoog van maken: dit zijn de buitenmaten.
Het wordt enkelsteens dus er gaat 10 cm voor de baksteen vanaf. De huidige vloer van beton wordt iets verhoogd en aangelengd om de 4,64 (ipv 2,30) te bereiken.



Voor alle muren wil ik dan voorzetwanden plaatsen met daarop een plafond. Daarnaast wil ik ook een opnameruimte van 2 bij 2 maken in een hoek.

Mijn doel: in de opnameruimte moet een drummer kunnen spelen zonder dat de buren daar last van hebben. De buren zijn allemaal op ongeveer 7 meter afstand.

Mijn vragen:)

- de aannemer werkt liever met studs van hout ipv metal. Is het goed genoeg als ik alleen de opname ruimte met metal-studs uitvoer?
- de voorzetwanden van de hele ruimte wil ik uitvoeren met 2 gipslagen met Green Glue ertussen (Eric Desart is daar namelijk zeer positief over). Hoe groot moet de spouw worden tussen de buitenmuur en de gipsplaten?
- Wat voor isolatie is het beste voor die spouw (Rockwool 221?) Moet er ook ruimte zijn zonder isolatie dus alleen lucht?
- als ik de opnameruimte dus helemaal apart wil maken: Op een gedeelte van de (2 bij 2 meter) betonlaag van de huidige schuur doe ik D80 en daarop zwaluwplaten en stort ik beton: hoe hoog moet de spouw zijn en hoe hoog het beton? Op dit plateau bouw ik dan ook de wanden van de opnameruimte: hoe moeten die wanden er dan uitzien?

Dus ik bouw tussen de gemetselde muren (4,6 bij 5 en 3 hoog) een ruimte en daarin ook een opnameruimte van 2 bij 2 meter.
Het plafond van de binnenruimte rust helemaal op de studs en de opnameruimte krijgt dan weer een extra plafond die rust op de studs die weer op het ontkoppelde betonplatform van 2 bij 2 staat.

Ik hoop dat ik van alle experts hier wat advies kan krijgen. Als er meer info nodig is hoor ik dat graag!

Met vr gr,

Jeroen
Naar boven
bert stoltenborg
Expert


Sinds: 6-8-2006
Berichten: 1005
Woonplaats: achterhoek

BerichtGeplaatst: Ma Mei 07, 2012 12:31 am    Onderwerp: Reageer met quote

7 meter naar de buren en 10 cm baksteen met een voorzetwand wordt serieus rekenen.
Een drummert doet snel 110 dB(muziek) en dat is niet niks.
Bij de buren heb je dan ongeveer 93 dB(A). Dat wordt verhoogd met een muziekcorrectie van 10 dB.
Dat betekent dat er nog ff 63 dB(A) moet worden weggemoffeld.

Die onzin met een betonnen vloer en daarop een zwevende vloer vergeet maar; dat heb je, zeker met de rest van de omschreven constructie, echt niet nodig. Dit soort constructies is meer voor als de funderingen aan elkaar zitten of als je krankzinnig hoge isolatiewaarden wilt realiseren. Ik denk dat je dit idee uit dat topic van die gast uit brazilie hebt?

Green Glue is helemaal te gek en hartstikke duur; eerst eens laten bekijken of dat nodig is.

Spouwisolatie is er van Rockwool en Isover en nog veel meer fabrikanten en dat voldoet allemaal.

Ik zou me eerst eens zorgen maken over die isolatie.
Dus even expert worden of iemand bellen, dat tweede is echt goedkoper dan hiermee zelf aan het hansworsten gaan, of je moet eindeloos tijd hebben.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Bart Hoogeboom



Sinds: 15-3-2012
Berichten: 111
Woonplaats: Noordwolde

BerichtGeplaatst: Ma Mei 07, 2012 7:31 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Voor dit probleem weet ik niet goed waar ik moet beginnen. Het lijkt leuk en makkelijk om een studio te maken, maar een goede profesionele studio komt heel wat bij kijken, een goed advies past niet in deze topic. Ik zal bij deze een paar algemene zaken weergeven.

Een opname ruimte van 2 bij 2 meter is vragen om problemen. Ik weet dat er veel mensen zijn die een bezemkast inruimen voor een opname ruimte. Ik doe het niet omdat het ten koste gaat van de kwaliteit van de opnamen en ik wil iets goeds maken en geen prulwerk afleveren. Voor een opname ruimte moet je minimaal 12 M2 uit trekken.
De aannemer wilt hout gebruiken inplaats van metal stut. Ik geef hem gelijk, met metal stud heb je kans dat het metaal gaat rammelen, bovendien zorgt hout voor een goede stijfheid van je wanden. De wanden moet je wel op celrubber zetten.
De controlekamer en of de opname ruimte moet zodanig gebouwd worden dat hij luchtdicht wordt voor een goede laag opbouw.
Voor isolatie gebruik ik het liefst glaswol of isovlas of schapenwol in verband met de vezels welke het geluid beter kan absorberen (dit is niet wetenschappelijk vastgesteld) Naar mijn mening, en deze is arbitrair, is steenwol te zwaar en te compact.
De wanden kan je met een dubbel regelwerk uitvoeren of een enkel regelwerk. De wand aan beide zijden bedekken met gipsplaten en tussen de gipsplaten monteer ik altijd zachtboard (die van de Stiho is lekker zacht en goedkoop).
Tussen de muur en de wand wel isolatie plaatsen. Dit komt de isolatie ten goede (geen staand golf)
De twee zijwanden onder een hoek van minimaal 5 graden plaatsen.
Dit is grofweg de antwoorden op je vraag.
Bert had het er over dat een drumstel 110 dB(A) afgeeft. Dit moet ik enigszins tegenspreken, Ik heb een een drumstel gemeten en deze gaf 120 dB(A) bij 20 Hz en daartegen moet je isoleren.
Als de metselaar een muur metselt moet hij dit vol en zat doen. Helaas kunnen de meeste metselaars dit niet meer. Een extra vloer voor de opname ruimte is niet geheel noodzakelijk.
_________________
| www.bigtreeacoustics.nl | Big Tree Acoustics, we make quality sound better.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Eric Desart
Expert


Sinds: 18-5-2006
Berichten: 1451
Woonplaats: Antwerpen/België

BerichtGeplaatst: Ma Mei 07, 2012 8:21 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Bart Hoogeboom schreef:
Bert had het er over dat een drumstel 110 dB(A) afgeeft. Dit moet ik enigszins tegenspreken, Ik heb een een drumstel gemeten en deze gaf 120 dB(A) bij 20 Hz en daartegen moet je isoleren.

Wat betekent die zin (het vet geformatteerde)?

Bart Hoogeboom schreef:
Naar mijn mening, en deze is arbitrair, is steenwol te zwaar en te compact.

Ik heb al VOLLE vrachtwagens (en vele) gebruikt voor deze toepassingen ..... en steenwol bestaat ook in tal van densiteiten. Als ik over volle vrachtwagens praat bedoel ik 50 m³ vrachten.
En ik vertel hier niet dat steenwol beter zou zijn dan andere materialen als glaswol of weet ik veel.

Metalstud geeft betere isolatie dan gipskartonplaten koud tegen enkelvoudige houten studs (balken).
Als wanden op metalstud rammelen is het dat er sprake is van slechte montage.
Ruwweg kan je metalstud (voor dubbele wanden) meer vergelijken met houten balken éénzijdig extra uitgerust met RC (resilient channel)

En over het wel of niet schuin zetten van wanden kan gediscussieerd worden.

Jeroen die 221 is onnodig zelfs ongewenst dens als spouwvulling, gebruik gewoon de (goedkopere) standaardwol die hiervoor verkocht wordt (of dit nu glaswol of steenwol is, of weet ik veel). En met zachte wol mag je die volledig vullen, maar hoeft niet. Hoe voller die spouw (zonder druk te zetten) hoe beter, maar elke toegevoegde hoeveelheid met minder rendement (werkt dus ver van lineair).
 
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
bert stoltenborg
Expert


Sinds: 6-8-2006
Berichten: 1005
Woonplaats: achterhoek

BerichtGeplaatst: Ma Mei 07, 2012 8:53 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Dan heb je toch echt niet goed gemeten, Bart.
En 120 dB(A) bij 20 Hz, daar moet je nog maar eens goed over nadenken.
En dat van die luchtdichte opbouw durf i ook te betwijfelen, en van die rockwool, en van.... Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Eric Desart
Expert


Sinds: 18-5-2006
Berichten: 1451
Woonplaats: Antwerpen/België

BerichtGeplaatst: Ma Mei 07, 2012 9:01 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Als we over exacte niveaus praten moeten we ze minstens juist definiëren. Vermogen of druk? Indien druk hoe gemeten?

Maar dat was niet de bedoeling hier. Het oorspronkelijk getal was een getal om uit te drukken hoe belangrijk een goede isolatieberekening was.

En als je 2 getallen vergelijkt moeten beiden minstens definiëren wat die getallen juist betekenen of waar die voor staan..
 
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Bart Hoogeboom



Sinds: 15-3-2012
Berichten: 111
Woonplaats: Noordwolde

BerichtGeplaatst: Ma Mei 07, 2012 9:22 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Dat ik comentaar kreeg wist ik al. De methoden welke ik volg heb ik samen met Alex Balster (was akoestisch ontwerper bij Philips) ontwikkeld en zelf uitgevoerd. Ik ben absoluut geen theoreticus maar iemand die in de praktijk heeft ervaren hoe je het beste kan isoleren tegen een betrekkelijke lage prijs.
Dat mijn kundigheid in twijfel wordt getrokken is jullie feestje, maar van mijn klanten hoor ik een heel ander geluid en dat zijn niet de minste.
Als ik schrijf is het wat ik denk en volgens mij mogelijk is.
Ik krijg de gipsplaten vaster en beter op hout dan op het rammelspul. Bovendien kan je bij hout de wanden dragend maken en in dit geval is het beter om een los zwevend plafond te maken.
Overigens luchtdichte opbouw is mogelijk. Ik heb hat al meerdere keren gedaan. Ja ik weet het dan moet er luchtverversing komen welke weinig geluid geeft. Ook dit is mogelijk.
_________________
| www.bigtreeacoustics.nl | Big Tree Acoustics, we make quality sound better.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Eric Desart
Expert


Sinds: 18-5-2006
Berichten: 1451
Woonplaats: Antwerpen/België

BerichtGeplaatst: Ma Mei 07, 2012 10:01 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Bart,

Ik wens gewoon geen spanningen met jou. Met niemand trouwens.
Ik stel jou een praktische vraag over die 120 dB(A) bij 20 Hz ?????????
Geen reactie .....

Telkens gebruik je als argument wat je reeds gepresteerd hebt. Dit gaat inhoudelijk niet in op de vragen en opmerkingen.
Hier gebruik je extra een Ad verecundiam (autoriteitsdrogreden)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden#Ad_verecundiam_.28autoriteitsdrogreden.29

Ik wil ECHT geen spanningen.
Wat ik zie is dat jij dingen vertelt ondersteund door je bedrijfsnaam (wat ik geen probleem vind) die niet kloppen.
Anderen worden hierdoor verward en worden geconfronteerd met het typisch netprobleem waar zij verschillende dingen horen die niet kloppen met elkaar, en waarvan zij niet kunnen beoordelen wat zij nu wel of niet voor waar kunnen aannemen.

Ik zit hier ZONDER één enkel commercieel doel. Het is verdorie moeilijk om mij persoonlijk gevonden te krijgen (maak ik bewust zeker niemand gemakkelijk).

Wat moet ik hiermee?
Moet ik dingen gewoon laten gaan, ten koste van vraagstellers, alleen maar om spanning te mijden?

Als je niet akkoord bent met wat ik zeg, vertel dan met wat en waarom. Reageer inhoudelijk.

Nu vertaal je mijn woorden als een aanval, gebruik je een schijnargument (Ad verecundiam) en tevreden klanten die hier niets te maken mee hebben om jouw woorden kracht bij te zetten.
Wel er bestaan geen bedrijven zonder tevreden klanten want dan gingen ze failliet.

Zo gaat het leuke er voor mij ook af. Ik vind het leuk mensen te helpen maar niet ten koste van spanningen.
 
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
jckiewiet2
Gast





BerichtGeplaatst: Di Mei 08, 2012 12:02 am    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor jullie reacties.

Ik vind het echt mooi om te zien dat er specialisten zijn die met passie reageren! Hierdoor krijgen de niet-specialisten een kijkje in de keuken van de materie en de verschillende invalshoeken.
Ik weet zeker dat er door jullie onderlinge heftige discussies veel lezers van de diverse fora veel kennis hebben opgedaan. (en dat jullie ook scherp blijven:)

Dus hierbij wil ik jullie enorm bedanken voor jullie inspanningen en de moeite/geduld die jullie altijd nemen.

Ik ga even verder puzzelen met deze nieuwe kennis en een nieuwe opzet maken.


Grt,

Jeroen

p.s. agree to disagree?
Naar boven
bert stoltenborg
Expert


Sinds: 6-8-2006
Berichten: 1005
Woonplaats: achterhoek

BerichtGeplaatst: Di Mei 08, 2012 12:20 am    Onderwerp: Reageer met quote

Je hebt een wietpas?

Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Jckiewiet
Gast





BerichtGeplaatst: Di Mei 08, 2012 6:33 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Lol:) Wil je er 1 lenen dan?

http://www.nu.nl/de-jager/#cartoon-http://media.nu.nl/m/m1fzbmua5d9y.jpg


Heb jij misschien een advies wie ik kan bellen?

Grt,

Jeroen
Naar boven
Bart Hoogeboom



Sinds: 15-3-2012
Berichten: 111
Woonplaats: Noordwolde

BerichtGeplaatst: Di Mei 08, 2012 6:41 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Erik

Ik acht je best wel hoog. Ik heb reeds eerder verteld dat ik puur praktisch ben ingesteld. Ik lees (misschien onterecht) tussen de regels door dat er twijvel getrokken word aan mijn kunde. Een ding zal je bij mij nooit krijgen en dat is een berekening of een wetenschappelijke gestoelde benadering. Wat ik doe en zeg meen ik en doe dit recht uit mijn gevoel. Ik heb geen problemen mee dat je iets anders ziet en een andere invalshoek, maar respecteer ook mijn ideeen.
Of ik wel of geen klanten krijg maakt mij niets uit, ik probeer iemand zo goed mogelijk te informeren vanuit een praktische hoek.
Ik weet dat ik soms heel andere ideeen heb dan de gevestigde adviseurs en daarmee verschillende tegen de haren in strijkt. Het gaat mij om het resultaat en deze is meestal boven verwachting tegen (veel) lagere kosten.
Wat betreft 120 dB(A) bij 20 Hz moet eigenlijk zijn 120 dB bij 20 Hz, dit is gewoon gemeten met een rion nl14, ik verschoot er zelf van waardoor het is bijgebleven.

Wat betreft hout of metal stut. Ik heb met beide gewerkt. Enkel met hout krijg ik de wand dichter dan met metalstut. Ik heb aangegeven met houten balken een volledege doos in een doos kan maken. Bovendien zorgt het hout voor een stuggere wand waardoor de absorptie frequentie gaat zakken. De wanden op celrubber zetten waardoor de trillingen niet overgebracht wordt naar de vloer.
Met het isolatie weet ik dat het discutabel is maar het verschil qua kosten tussen glas en steenwol is nagenoeg gelijk. Isovlas en of schapenwol verwerkt heel wat plezieriger dan het glas/steenwol.

De gipspaten kan je op het stijl en regelwerk extra afdichten met een goedkope en zware butyleenkit. Het is bende en alles komt onder te zitten maar het werkt goed.

Indien de zijwanden schuin geplaatst wordt krijg geen vroege reflektie van de wand van de box aan de andere kant waardoor je dit geluid niet gaat meenemen in je stereobeeld.

De achterwand zacht maken om het geluid van achteren wordt opgevangen. Het zgn lede systeem. Ook dit is wat iemand zelf wilt.
_________________
| www.bigtreeacoustics.nl | Big Tree Acoustics, we make quality sound better.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Gast






BerichtGeplaatst: Ma Aug 20, 2012 7:47 pm    Onderwerp: Re: nieuwe opname/repetitieruimte in mijn tuin advies gevraa Reageer met quote

Beste Jeroen,

Ik heb hier een kleine opname studio staan van 2x3 met raam.
Ze zijn geisolleerd van een ijzere platen, geperste gipsplaten en glaswol.
De zwaar kwalitatief geisoleerde panelen EN deur liggen hier als bouwpakket.
Ik heb dezelfde studio gebouwt van 4x3.. ik ben er zeer blij mee en ga hem gebruiken
om lekker muziek te maken met familie en vrienden(drum,gitaar,piano etc.)
Na een paar finishing-touches is hij helemaal geluidsdicht.
Voor 1 zo'n geluid geisoleerde paneel betaal je al gauw rond de 50 euro.
Ik vraag er niet de hoofdprijs voor dus over de prijs valt zeker te praten.

Ik hoor graag van je als je iemand kent die geinteresseerd is en er wat mee kan.

MVG,
Montana

*het is hier geen marktplaats! Maak daar maar een advertentie en link die hier! -forumbeheer-*


Jeroen Kiewiet2 schreef:
Hallo Allemaal,

Ik ben al weken diverse fora aan het lezen om tot een goede keuze te komen voor het ontwerp van mijn nieuwe ruimte. Daarnaast heb ik ook verschillende boeken gelezen over het bouwen van opnamestudio's.

Maar het blijft toch echt lastig om zonder ervaring dit allemaal toe te passen op mijn eigen situatie. Zodoende vraag ik via dit forum een beetje hulp. (alvast heel veel dank!)

Op dit moment staat er een schuur van 2,3 bij 5 meter. De voorgevel wil ik weghalen en er vervolgens een ruimte van: 4,64 diep, 5 meter breed en 3 meter hoog van maken: dit zijn de buitenmaten.
Het wordt enkelsteens dus er gaat 10 cm voor de baksteen vanaf. De huidige vloer van beton wordt iets verhoogd en aangelengd om de 4,64 (ipv 2,30) te bereiken.



Voor alle muren wil ik dan voorzetwanden plaatsen met daarop een plafond. Daarnaast wil ik ook een opnameruimte van 2 bij 2 maken in een hoek.

Mijn doel: in de opnameruimte moet een drummer kunnen spelen zonder dat de buren daar last van hebben. De buren zijn allemaal op ongeveer 7 meter afstand.

Mijn vragen:)

- de aannemer werkt liever met studs van hout ipv metal. Is het goed genoeg als ik alleen de opname ruimte met metal-studs uitvoer?
- de voorzetwanden van de hele ruimte wil ik uitvoeren met 2 gipslagen met Green Glue ertussen (Eric Desart is daar namelijk zeer positief over). Hoe groot moet de spouw worden tussen de buitenmuur en de gipsplaten?
- Wat voor isolatie is het beste voor die spouw (Rockwool 221?) Moet er ook ruimte zijn zonder isolatie dus alleen lucht?
- als ik de opnameruimte dus helemaal apart wil maken: Op een gedeelte van de (2 bij 2 meter) betonlaag van de huidige schuur doe ik D80 en daarop zwaluwplaten en stort ik beton: hoe hoog moet de spouw zijn en hoe hoog het beton? Op dit plateau bouw ik dan ook de wanden van de opnameruimte: hoe moeten die wanden er dan uitzien?

Dus ik bouw tussen de gemetselde muren (4,6 bij 5 en 3 hoog) een ruimte en daarin ook een opnameruimte van 2 bij 2 meter.
Het plafond van de binnenruimte rust helemaal op de studs en de opnameruimte krijgt dan weer een extra plafond die rust op de studs die weer op het ontkoppelde betonplatform van 2 bij 2 staat.

Ik hoop dat ik van alle experts hier wat advies kan krijgen. Als er meer info nodig is hoor ik dat graag!

Met vr gr,

Jeroen
Naar boven
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Geluidforum.nl forum index -> In het huis Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1



 
Ga naar:  
Je mag nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Geluidforum.nl topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.